Svenskutvecklade regionala elflyg på väg mot marknaden 2025 – Transportföretagen välkomnar satsningen

onsdag 13 mars

I dag meddelade det nystartade företaget Heart Aerospace att de antagits till Y combinators prestigefyllda acceleratorprogram i Silicon Valley. – Samarbetet med Y combinator gör att vi kan accelerera arbetet med att utveckla eldrivna flygplan i Sverige, säger Anders Forslund, grundare och vd av Heart.

Göteborgsbaserade Heart är sprunget ur projektet ”Elise – Elektrisk lufttransport i Sverige” som med ekonomiskt stöd från Vinnova samlar akademi och industri. Svenska Flygbranschen, ett förbund inom Transportföretagen, sitter även med i projektets advisory board.

–        Vår vision är att bygga det snabbaste, billigaste och mest miljövänliga transportmedlet för regionaltransport, och exportera det till världens alla hörn, säger Heart Aerospace vd Anders Forslund.

Det första regionala flygplanet, ES-19, ska vara certifierat för trafik år 2025. Planet är helt elektrifierat, tar 19 passagerare och har en räckvidd om 400 kilometer. I ett första läge är flygplanet tänkt att användas på kortare regionala flygsträckor i Norden.

Transportföretagens branschchef för flyg, Fredrik Kämpfe, ser mycket positivt på satsningen – ett industriprojekt som tydligt leder transportsektorn framåt på ett grönt och hållbart sätt. Han menar att Sveriges framstående akademiska forskning tillsammans med en väletablerad flygindustri innebär att vi på ett unikt sätt kan vara med och driva utvecklingen. Inom en snar framtid kan delar av inrikes- och regionalflyget flyga helt fossilfritt på el.

–        Det är ett jättespännande besked vi har fått från Elise och Heart Aerospace idag. Nu måste även politiken ställa sig bakom utvecklingen av elflyg i Sverige och låta den permanenta världsutställningen öppna. Regeringen skulle som exempel snarast kunna införa en elflygspremie till de bolag som går före och investerar i den nya tekniken, säger Fredrik Kämpfe.

Han menar att Heart är ett mycket bra exempel på hur svensk teknik kan göra stor skillnad globalt. Genom att vara föregångare för ett hållbart flyg bidrar Sverige inte enbart med lägre utsläpp på plats utan runt om i världen.

–        Svensk flygindustri tar nu tydligt täten i flygets klimatarbete. Tillsammans med alla ansträngningar våra medlemsföretag redan gör ger det en helhetsbild av flyget som vi bör vara stolta över, avslutar Fredrik Kämpfe

Fakta om

Företaget Heart är sprunget ur Vinnovaprojektet ”Elise - Elektrisk lufttransport i Sverige”, ett samarbete mellan Chalmers, KTH, Linköpings Universitet, Luleå Tekniska Universitet, Uppsala Universitet och RISE, samt företagen Heart Aerospace, Abtery, Elitkomposit och Icarus Simulation. SAAB och GKN Aerospace samt Swedavia, LFV och Svenska Flygbranschen sitter i projektets advisory board. Anders Forslund var initiativtagare till Eliseprojektet för ett år sedan, då han arbetade som forskare på Chalmers.

https://heartaerospace.com/