Svenskt flygbolag i banbrytande samarbete om elflyg

torsdag 23 maj

Flygbolaget SAS och flygplanstillverkaren Airbus har ingått en avsiktsförklaring om gemensam forskning kring utveckling av flygplan som drivs av elektricitet.

Avsiktsförklaringen är den första i sitt slag där ett stort flygbolag och etablerad flygplanstillverkare samarbetar kring elflyg för storskaligt, kommersiellt bruk.

–        Elflyg är en oerhört spännande möjlighet med nollutsläpp, lägre driftskostnad, mindre buller och kortare startsträckor. Vi kan ana en total revitalisering av svenskt inrikes- och regionalflyg med den nya tekniken. För att nå våra högt ställda mål om ett fossilfritt flyg krävs att vi arbetar med flera olika scenarier och tekniska lösningar. Flyg med biobränsle i tankarna och elflyg är två konkreta exempel på hur vi kommer att resa i framtiden, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flyg.

Tillsammans kommer SAS och Airbus att bryta ny kunskap kring de möjligheter och utmaningar som finns för att nå ett kommersiellt genombrott för el- och hybridflyg.

–        Vi är stolta över vårt ambitiösa hållbarhetsarbete och gläds nu åt att Airbus valt SAS som samarbetspartner för detta framtidsprojekt. Om det här blir verklighet kommer det att revolutionera flygets utsläpp, säger Rickard Gustafson, vd SAS.

Inom ramen för projektet kommer även aktörer inom elförsörjning att involveras. Målet är att säkerställa nollutsläpp av växthusgaser helt enligt den färdplan som svenska flyget presenterade förra året inom ramen för initiativet Fossilfritt Sverige.

–        Nyheterna om morgondagens hållbara flyg avlöser nu varandra. Och det är våra svenska flygbolag som går i täten. Dessutom påbörjar ju nu ett svenskt företag sin verksamhet att bygga elflygplan i Sverige. Med omtanke om vår framtid och en handlingsplan för fossilfrihet i ryggen arbetar vi i Sverige målmedvetet för att gradvis reducera flygets klimatpåverkan. Vad vi också behöver är en handlingskraftig regering som ställer sig på samma sida som flyget och agerar för att snabba på utvecklingen. Det är dags att bekänna färg, avslutar Fredrik Kämpfe.

Fakta:

Länk till SAS: https://www.sasgroup.net/en/sas-and-airbus-to-research-hybrid-and-electric-aircraft/