Ystad Gymnasium Sveriges sjätte motorbranschcollege

fredag 5 oktober

Fredag den 5 oktober certifierades Ystad Gymnasiums fordonstekniska gymnasieutbildning. Motorbranschcertifieringen är en kvalitetssäkring och innebär att utbildningen uppfyller branschens behov och krav.

Transportföretagen fanns på plats i Ystad för att tillsammans med elever, lärare och politiker fira utmärkelsen.

–  På bara ett år sedan start har vi nu ett sjätte motorbranschcollege på plats, vilket är oerhört roligt. Syftet med konceptet motorbranschcollege är att stärka kvaliteten i utbildningen för att på så sätt få fler ungdomar att intressera sig för att gå utbildningen och säkerställa att företagen får den kompetens som de behöver. Vi kan redan nu se att alltfler ungdomar söker sig till våra motorbranschcertifierade utbildningar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Enligt Transportföretagens undersökning ”Tempen på motorbranschen” behöver motorbranschen i Skåne län anställa 735 personer mellan 2018 och 2020. På nationell nivå behöver 6 400 personer anställas under motsvarande period.

–   Arbetsmarknaden för elever som går den fordonstekniska gymnasieutbildningen är mycket god och genom att kvalitetssäkra utbildningen bidrar vi att till skolsystemet håller en kvalitet som svarar mot arbetsmarknadens behov. Motorbranschcollege har snabbt spridit sig och vi har över 30 skolor som har ansökt om att bli certifierade, vilket är ett gott betyg och visar att vi är på rätt väg, avslutar Caj Luoma.