Grattis Sveriges bästa ungdomsmekaniker!

onsdag 15 maj

Vinnare i Transportföretagens slutprov – ett yrkesprov för Sveriges bästa ungdomsmekaniker – är nu utsedda. ”Det är fantastisk med så många duktiga ungdomar i skolorna runtom i landet. Slutprovet är en värdemätare på vårt arbete med att höja de fordonstekniska utbildningarnas kvalitet”, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen.Transportföretagens slutprov har pågått i fyra veckor, mellan den 15 april och den 10 maj. Slutprovet innebär att elever inom fem olika yrkesgrenar (bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik, personbilsteknik och reservdelskunskap) påvisat kunskaper utifrån motorbranschens krav som efterfrågas vid anställning. Syftet är att öka anställningsbarheten genom att få utbildningarna att bättre spegla motorbranschens efterfrågan på kompetens.

”Kompetensen som branscher eftersöker förändras kontinuerligt. Slutproven skickar en tydlig signal till skolorna om vad företagen efterfrågar och skapar förutsättningar för att höja kvaliteten på utbildningar, vilket leder till ökad matchning och därmed ökad anställningsbarhet, säger Caj Luoma.

Årets vinnare är…

  • bilmekaniker: Jonas Jonsson, Stjerneskolan i Torsby
  • bilskadereparatör: Viktor Magnusson, Bromangymnasiet i Hudiksvall
  • lastbilsmekaniker: Victor Schölin Larsson, Proffsgymnasiet i Örebro
  • maskinmekaniker: Axel Wiström, Lars Kaggskolan i Kalmar
  • reservdelsspecialist: Elias Ädel-Tisak, Torsbergsgymnasiet i Bollnäs

Om Transportföretagens slutprov

Slutprovet är till för avgångselever i gymnasieskolans fordonstekniska utbildning och övriga utbildare inom fordon. Mellan den 15 april och den 10 maj 2019 kunde elever svara på 50 fordonstekniska frågor i ett provprogram. Mer fakta om slutprovet hittar du på transportforetagen.se

I år skrev 1192 elever från 118 gymnasieskolor slutprovet. Genom att delta i 2019 års slutprov ges möjlighet att erhålla ett certifikat. I certifikatet dokumenteras all grundutbildning och inom yrket kompetenshöjande utbildning, praktik och anställning.

Slutprovets syfte är att: höja statusen och kvaliteten på utbildningen, visa utbildningsnivåer och utbildningsområden, synliggöra branschens krav och hålla kontakt med skolorna.

Motorbranschens rekryteringsbehov

Motorbranschen har ett mycket stort rekryteringsbehov. Enligt rapporten Tempen på Motorbranschen behöver 6 400 personer anställas 2018-2020. Information om Tempen på motorbranschen och om mer information om Transportföretagens arbete med kompetensförsörjning hittar du på transportforetagen.se